Kuchnia

Ciasteczka

Kruche ciasteczka z bezą

Kruche ciasteczka z bezą

Składniki:
masło 250 g
żółtka 40 g
mąka 320 g
cukier puder 120 g
proszek do pieczenia 2 g
białka 50 g
posypka cukrowa b.d.

Kruche ciasteczka:
200 g zimnego masła (1 kostka)
2 żółtka jaj (lub 1 całe jajko, jeśli do bezy zostały nam białka z innego wypieku)
2 szklanki mąki + 3 łyżki (320 g)
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Beza:
2 białka jaj
1/2 szklanki cukru pudru
kolorowa posypka cukrowa
Wszystkie składniki na kruche ciasteczka wkładamy do malaksera (lub pojemnika blendera z końcówką do siekania) i blendujemy, aż składniki się rozdrobnią i połączą. Jeśli robimy ciasto ręcznie: mąkę należy wymieszać z cukrem i proszkiem, a następnie posiekać nożem z zimnym masłem. Gdy powstanie kruszonka dodajemy żółtka i krótko wyrabiamy – ciasto zagniatane rękoma trzeba potrzymać przez 15-20 minut w lodówce. Jeśli zagnietliśmy ciasto w maszynie (nie ogrzało się od ciepła rąk), przechodzimy do następnego kroku.
Z ciasta odrywamy po małym kawałku i toczymy kulki wielkości małego orzecha włoskiego (wychodzi ok. 30-35 kulek). Kulki wkładamy do lodówki w celu schłodzenia, na około 15 minut. Włączamy piekarnik i nastawiamy temperaturę na 180°C z termoobiegiem (lub 190°C bez). Dużą blachę (taką od piekarnika) wykładamy papierem do pieczenia. Układamy kulki, zachowując odstępy i lekko spłaszczamy otwartą dłonią. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 10-12 minut.
Pod koniec pieczenia ubijamy białka na sztywno ze szczyptą soli. Powoli stopniowo dosypujemy cukier puder. Miksujemy jeszcze dwie minuty. Wyjmujemy blachę z gorącymi ciasteczkami i nakładamy na każde ciastko łyżeczkę piany z białek. Wszystkie ciastka posypujemy po wierzchu kolorową posypką cukrową. Zmniejszamy temperaturę do 140°C i pieczemy jeszcze około 10 min. Wyłączamy i zostawiamy kruche ciasteczka z bezą w zamkniętym piekarniku na około 20 min.
PS: Te ciasteczka nadają się także do wycinania foremką – pod warunkiem, że schłodzimy masę przez około godzinę w lodówce przed wałkowaniem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation