Kuchnia

zapiekanki

Zapiekanka „raz – dwa – trzy”, przepis: http://najsmaczniejsze.pl/2011/01/zapiekanka-raz-dwa-trzy/
========
A dziś bardzo szybka zapiekanka stąd też jej nazwa. Jest bardzo uniwersalna, nadaje się na zwykły codzienny obiad, ale można podać i na kolację. Zapiekanka jest bez dodatku tłuszczu więc i lekka, chyba że dodamy ser tłusty, ale makaron łagodzi sprawę.
=================
Składniki:
· 300-350g makaronu nitki
· 200 g szynki
· 200 g żółtego sera
· 250 ml mleka
· 3 jajka
· po 1/2 łyżeczki pieprzu, soli, papryki czerwonej słodkiej i gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, szynkę pokroić w cienkie paseczki, ser zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Wszystkie składniki razem wymieszać.
Jajka roztrzepać, mleko zagrzać i jeszcze gorące wlewać do jajek (cały czas mieszając). Dodać przyprawy i dokładnie wymieszać (uwaga na sól – często szynka jest dość słona co wpływa na całą zapiekankę).
Formę do zapiekanek posmarować olejem, lekko obsypać bułą tartą, przełożyć makaron z szynką i serem, zalać przygotowaną zawiesiną.
Zapiekankę piec przez 30 minut w rozgrzanym do 190°C piekarniku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation