Kuchnia

Grillowisko

Deser w słoiku
Deser, który można zrobić błyskawicznie, i zabrać ze sobą do pracy, do szkoły, na piknik i w podróż. Fantastyczna sprawa. Jakiś szczególny przepis właściwie nie istnieje i możesz go stworzyć sam, według własnego upodobania. Nadają się idealnie rzeczy, które mamy pod ręką. Ja dziś zapraszam na słoik z ciastkami, kremem śmietankowym i czerwonym winogronem. Delicje :)

Receptura na 2 słoiki:
250 ml śmietany kremówki
1 płaska łyżeczka żelatyny + ok 3 łyżki gorącej wody
50 g startej białej czekolady
1/2 szklanki jogurtu greckiego
2 łyżeczki cukru
4 ciastka owsiane
kilka kulek winogron
posiekane orzeszki arachidowe niesolone

Na samym początku trzeba przygotować krem jogurtowo śmietankowy. Kremówkę z cukrem ubij na sztywno. Dodaj startą czekoladę, jogurt, i rozpuszczoną i schłodzoną żelatynę. Wszystko chwilę zmiksuj, żeby się połączyło. Wstaw na kilka minut do lodówki jeśli jest ciepło - ok 15 - 20 minut wystarczy.

Na dnie słoików umieść po 2 pokruszone ciastka owsiane. Na to wyłóż 1 warstwę kremu. Teraz owoce i ponownie porcja kremu. Pozostałe ciasteczka pokrusz i umieść w słoikach. Przykryj całość ostatnią porcją kremu jogurtowego i posyp orzeszkami.
Jeśli nie zamierzasz zjeść od razu to koniecznie wstaw do lodówki, zwłaszcza w ciepły dzień.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation