Kuchnia

Przepisy

POLEDWICZKI WIEPRZOWE DUSZONE Z PAPRYKA I PIECZARKAMI.

Składniki (4 porcje)

2 polędwiczki wieprzowe
3 czerwone papryki
0,5 kg pieczarek
4 ząbki czosnku
70ml chudej śmietany
sól, pieprz
kostka rosołowa lub vegeta
400g ryżu


Po oczyszczeniu z tłustszych kawałków polędwiczki kroimy w plastry o grubości około 2 cm i ubijamy lekko rękoma aby powstały kotlety (mięso jest zbyt delikatne by ubijać je młotkiem). Przyprawiamy grubo mielonym pieprzem. Kawałki polędwiczek podsmażamy na oliwie z oliwek po minucie z każdej ze stron i ściągamy z patelni. Dodajemy jeszcze trochę oliwy i smażymy pokrojone w plastry (obrane) pieczarki oraz pokrojoną w kostkę paprykę i wyduszony czosnek. Wszystko razem zalane rozpuszczoną w gorącej wodzie kostką warzywną powinno dusić się pod przykryciem około 10 minut. Gdy papryka zmięknie mieszamy warzywa z mięsem (może być potrzebny większy garnek), dodajemy odrobinę 12% śmietany, sól i dusimy jeszcze razem ok. 10 minut. Podajemy z ryżem lub makaronem. I ulubionym warzywem, na zdjęciu gotowana fasolka szparagowa.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation