Kuchnia
Kuchnia - Kaczka
Pieczona kaczka z sosem węgierkowym -
Składniki
1 duża kaczka (2-2,5 kg)
sól morska
świeżo zmielony czarny pieprz
250 g śliwek węgierek
kawałek (4 cm) świeżego imbiru obranego i posiekanego
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
szczypta pokruszonych płatków chilli
2 łyżki sosu sojowego
2-3 łyżeczki galaretki lub dżemu z czerwonej porzeczki
Sposób przygotowania
Kaczkę nacieramy solą i pieprzem, kładziemy na blasze i pieczemy 20 minut w 220°C. Po tym czasie
polewamy ją wytopionym tłuszczem, przykrywamy folią aluminiową. Zmniejszamy temperaturę do 150°C i pieczemy jeszcze 2-3 godziny, aż mięso zmięknie i będzie łatwo odchodziło od kości. Śliwki (w całości) układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do piekarnika na 30 minut przed końcem pieczenia kaczki. Wyjmujemy z piekarnika i kaczkę, i śliwki, kaczkę skrapiamy wytopionym tłuszczem i przekładamy na ciepły talerz, aby mięso odpoczęło. Delikatnie zlewamy z blachy tłuszcz - możemy go przechowywać w lodówce, przyda się np. do pieczenia ziemniaków. Brązowy sok, który wyciekł z kaczki, pozostawiamy na blasze. Stawiamy blachę na małym ogniu, dodajemy imbir, czosnek i chilli, podgrzewamy 2-3 minuty, mieszając. Dodajemy sos sojowy, 4-5 łyżek wody oraz śliwki i gotujemy 5 minut, mieszając od czasu do czasu, aż śliwki całkiem zmiękną. Przecieramy sos przez sitko, by pozbyć się pestek i śliwkowych skórek oraz kawałków imbiru i czosnku. Jeśli sos nie jest wystarczająco gęsty, przekładamy go do rondla, doprowadzamy do wrzenia i podgrzewamy, mieszając, aby trochę odparował (wystarczą 2-3 minuty).
Gdy uzyskamy odpowiednią konsystencję, mieszamy sos z dżemem. W razie potrzeby możemy dodać więcej dżemu lub doprawić sosem sojowym. Upieczoną i podzieloną na porcje kaczkę podajemy z sosem.
MA==