Kuchnia

Pomysł na... przystawkę

Wiosenna tarta z fetą i sosem jogurtowym | Mienta blog

ciasto:

250 g mąki pszennej
125 g masła
1 jajko
2 łyżki śmietany 12 %
1/4 łyżeczki soli
masa:

150 ml kwaśnej śmietany 12 %
2 jajka
3 łyżki posiekanego szczypiorku
2 łyżki posiekanej pietruszki
pieprz, sól
dodatkowo:

3 pęczki botwinki
3 rzodkiewki
mały ogórek gruntowy
2 łyżki sera feta
łyżka masła klarowanego
sól, kolorowy pieprz do smaku
sos jogurtowy:

150 ml gęstego jogurtu
2 łyżki soku z cytryny
szczypta soli
2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku

Mąkę siekamy z masłem po czym dodajemy jajko i śmietanę.

Zagniatamy na jednolite ciasto i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut.

Rozwałkowujemy cienko i wykładamy do formy ( o średnicy około 30 cm).
Rozkładamy na nim kawałek papieru do pieczenia i obciążamy ceramicznymi kuleczkami lub suchą fasolą.

Pieczemy około 15 minut w 180 stopniach po czym wyjmujemy i odstawiamy.
Botwinkę myjemy, obieramy i pozbawiamy dużych liści.

Podsmażamy na klarowanym maśle i chwilę dusimy pod przykryciem aż zmięknie.

Odstawiamy do przestudzenia a w tym czasie rzodkiewki koimy na plasterki a ogórka w cienkie paseczki.

Śmietanę roztrzepujemy z jajkami oraz ziołami i przyprawami.

Masę wylewamy na podpieczony spód a na niej układamy warzywa.
Posypujemy pokruszoną fetą i posypujemy szczyptą soli i kolorowego pieprzu.
Całość pieczemy jeszcze przez 30 minut w 180 stopniach.

Przed podaniem możemy ozdobić jadalnymi kwiatami.
Składniki na sos mieszamy i podajemy z tartą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation