Kuchnia

ciasteczka

CIASTECZKA DROŻDŻOWE Z JABŁKIEM.

Składniki na ok. 30 szt:
350g mąki
200g masła
10g świeżych drożdży
1/2 łyżki cukru
100g kwaśnej śmietany (18%)
1 jajko+1 żółtko
szczypta soli

jabłka (ok. 3-4 szt)

Drożdże skruszyć do
miseczki i zasypać cukrem.
Poczekać aż się rozpuszczą.
W misce mąkę posiekać z masłem.
Dodać drożdże i resztę składników.
Dokładnie wyrobić ciasto.
Przykryć folią i wstawić do lodówki na całą noc*.
Następnego dnia ciasto rozwałkować
na grubość ok. 3 mm i wycinać koła
o wielkości ok. 10cm.
Jabłka pokroić na ósemki lub szesnastki
w zależności od wielkości jabłka i
wkładać na koło.
Sklejać jak pierogi z tym, że tylko boki.
Środek ma zostać niesklejony.
Piec w 180 stopniach
ok.15-20 min. (na złoty kolor).
Gdy ostygną posypać obficie pudrem.

*podobno ciasteczka wychodzą
także po dwóch godzinach
leżakowania w lodówce:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation