Kuchnia

ciasta i torty

Sernik Ametyst



Składniki:

450 g twarogu śmietankowego ( u mnie President )
1 serek homogenizowany ( 150g )
100 g cukru pudru + cukier waniliowy ( jeśli lubicie słodsze desery dajcie 120 g cukru pudru )
250 g śmietany kremówki
24 g żelatyny w proszku
25 dkg jagód lub borówek ( mogą być mrożone )
1 galaretka w kolorze ametystowym

ponadto :

250 g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru



Sposób wykonania:

Twaróg i serek homogenizowany ( powinny być w temperaturze pokojowej ) wymieszać z cukrami.

Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody. Dodać do niej 4 łyżki przygotowanego sera. Wymieszać. Sprawdzić czy nie ma grudek.

Gdyby były, mieszaninę podgrzać chwilkę w mikrofali (ok 15 sek.). Wszystko wlać do pozostałego sera. Wymieszać.

Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Połączyć z serem i delikatnie wymieszać.

Dodać owoce ( odłożyć 2 łyżki ). Całość przelać do przygotowanej formy. U mnie o śr. 25 cm. Wstawić do lodówki.



Przygotować krem :

Mascarpone połączyć z cukrem i zmiksowanymi, odłożonymi wcześniej jagodami. Posmarować zastygnięty już sernik. Jeśli użyjecie borówek, kolor nie będzie taki ładny. Można do kremu użyć wtedy 2 łyżeczek dżemu jagodowego, a owoców już nie odkładać, tylko dać całość do sera.

Galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki gorącej wody. Wlać do płaskiego naczynia. Gdy stężeje, foremkami do ciastek wykrawać serduszka.

Udekorować sernik.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation