Kuchnia

ciasta i torty

BEZY - Rolada bezowa z bitą śmietaną i czereśniami
SKŁADNIKI

150 ml białek
3/4 szklanki (165 g) drobnego cukru
1 łyżeczka octu winnego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 laska wanilii, wyłuskane ziarenka
250 ml śmietanki 36% (b. zimnej)
2 łyżki likieru orzechowego
1 łyżka cukru pudru
cukier puder do posypania
CZEREŚNIE W ZALEWIE
1 filiżanka czereśni pokrojonych na połówki, bez pestek
3 łyżki wody
2 łyżki cukru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej wymieszanej z 2 łyżkami wody
DODAJ NOTATKĘ
PRZYGOTOWANIE

Piekarnik nagrzać do 160 stopni C. Blachę o wymiarach 34 x 25 cm i wysokości 4 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Ubić białka na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, ubijać aż piana będzie sztywna i błyszcząca. Wymieszać z octem, mąką i wanilią. Wyłożyć na przygotowaną blachę i piec przez 20 minut. Studzić w blasze przez 3 minuty, przełożyć na metalową kratkę wyłożoną papierem do pieczenia i studzić kolejne 3 minuty.
Bita śmietana: Do miski wlać bardzo zimną śmietankę, likier i cukier puder. Ubić na sztywny i gęsty krem.
Bezę przewrócić bezę na drugą stronę, ułożyć dłuższym bokiem do siebie i wyłożyć bitą śmietanę w środkowej części bezy, wzdłuż krótszego boku. Zwinąć w roladę od lewej do prawej strony (od krótszego boku). Posypać cukrem pudrem i pokroić. Podawać samą bez dodatków, z ulubionym dżemem lub owocami w zalewie.
CZEREŚNIE W ZALEWIE
Do rondelka włożyć czereśnie, wlać wodę, wsypać cukier, wymieszać i dusić pod przykryciem przez 5 minut. Dodać sok z cytryny i mąkę rozpuszczoną w wodzie. Zagotować i odstawić z ognia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation