Kuchnia

Food

Ciasto zebra kolorowa

Składniki:
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
4 duże jajka – osobno żółtka i białka
1 szklanka cukru
1 duże opakowanie cukru wanilinowego (32g)
220ml oleju
220ml oranżady (użyłam mirindy)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
czerwony lub różowy barwnik spożywczy (możemy użyć dowolnego)
Dodatkowo:
cukier puder do posypania wymieszany z odrobiną cukru wanilinowego

1. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, stopniowo dodawać cukier i cukier wanilinowy, mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca.

2. Następnie dodać żółtka i dalej ucierać mikserem, aż powstanie jednolita kremowa masa.

3. Do jajecznej masy stopniowo dodawać oranżadę i delikatnie mieszać łyżką lub szpatułką. Dodać proszek, sól i wlać powoli olej. Mąkę dodać w 2-3 partiach i delikatnie wymieszać łyżką.

4. Ciasto podzielić na dwie równe porcje. Do jednej dodać mąkę ziemniaczaną, a do drugiej barwnik spożywczy (barwnik najpierw proszę rozmieszać w 1 łyżce ciasta, dzięki temu szybciej wymiesza się z pozostałym ciastem).

5. Tortownicę o średnicy 22cm wyłożyć papierem do pieczenia i ciasto nakładać na sam środek, na przemian (zobacz film). Raz jasne, raz czerwone, tak do wyczerpania ciasta.

6. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC przez około 60 minut.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do przestygnięcia i ostrożnie wyjąć z blaszki. Przed podaniem posypać obficie cukrem pudrem.

Udanych wypieków:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation