Kuchnia

Food

Sernik piernikowy

Składniki
Ciasto piernikowe

2 jajka
125 g masła
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki przyprawy do piernika
1/2 szklanki cukru
3 łyżki miodu
garść posiekanych orzechów i rodzynek
Masa serowa

600 g sera śmietankowego
3 jajka
40 g proszku budyniowego śmietankowego
3 łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
aromat pomarańczowy
Polewa

50 g gorzkiej czekolady
3 łyżki śmietanki 30%
wiórki kokosowe
Wykonanie
Okrągłą formę o średnicy 22 cm natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia.

Przygotowujemy ciasto piernikowe. Masło roztapiamy w rondelku. Oddzielamy białka od żółtek, białka ubijamy na sztywno. Do żółtek dodajemy cukier, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz roztopione masło i miksujemy. Następnie dodajemy kakao, płynny miód i przyprawę korzenną. Wszystko mieszamy i dodajemy pianę z białek. Na koniec dosypujemy posiekane bakalie. Trzy czwarte masy przelewamy do foremki, resztę dodamy na masę serową.



Możemy zacząć przygotowywać masę serową. Całe jajka ubijamy z cukrem, dodajemy ser i proszek budyniowy, wszystko razem dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy aromat pomarańczowy (polecam naturalny). Ser wykładamy na ciasto, pozostawiając kilka łyżek na koniec. Pozostałą część ciasta nakładamy na ser i przykrywamy pozostałą masą serową. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170ºC i pieczemy 45 minut. Następnie zwiększamy temperaturę do 190ºC i pieczemy jeszcze 5 minut. Studzimy w otwartym piekarniku.

Gdy sernik ostygnie, możemy polać go polewą. Podgrzewamy śmietankę i roztapiamy w niej czekoladę (możemy dodać również aromat pomarańczowy), przelewamy polewę na ciasto i posypujemy wiórkami kokosowymi. Sernik chłodzimy w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation