Kuchnia

napoje i drinki

sekrety małe i duże: Wody, wody dla ochłody … czyli woda smakowa 2
Zaczynają się upały i woda idzie jak woda :)
Kupuję więc dobrą wodę, owoce i rozsmakowuję się w wodzie
i jej smaku. Dziś woda rabarbarowo-imbirowo-jabłkowo-pomarańczowo-cytrynowa :) I tylko gapa ze mnie bo zapomniałam kupić ziół na targu, a moje jeszcze nie urosły :(
Jeśli macie miętę to dodajcie mięty - będzie super.




Do przygotowania wody rabarbarowo-imbirowo-jabłkowo-pomarańczowo-cytrynowej potrzebne będzie:
1,5 – 2 l wody niegazowanej
1duża laska rabarbaru
1 cm imbiru
¼ jabłka (ja dałam soczysty jonagold)
2 plastry pomarańczy
2 plastry cytryny
2 plastry limonki


Wodę wkładamy do lodówki i schładzamy przez dobre kilka godzin.
Wszystkie owoce myjemy, najlepiej parzymy i nie obieramy ze skórek poza imbirem.
Rabarbar kroimy w słupki, pomarańczę, cytrynę i limonkę
w plastry, jabłka w łódeczki, a imbir obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plasterki lub słupki (jeśli nie przepadacie za imbirem można dodać go mniej lub nie dodawać wcale).
Wszystkie owoce wkładamy do dzbana, zalewamy zimną wodą, dodajemy miętę (której dzisiaj niestety zabrakło) i woda gotowa. Wspaniale schładza i orzeźwia, a imbir działa pobudzająco.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation