Ogród

dla ogrodu

Warzywa w doniczkach

Dobrymi warzywami do uprawy w doniczkach są: ogórki, cukinie, pomidory drobnoowocowe (odmiany samokończące, które nie rosną zbyt wysoko), różnego rodzaju sałaty, rukola, szczypiorek, fasola, bób, papryka, cebula dymka, pietruszka. Do tego zestawu warzyw warto też dodać łatwe w uprawie zioła, np. bazylię pospolitą, która jest bardzo aromatyczna i stanowi doskonały dodatek do potraw z pomidorami. Coraz popularniejsze stają się też truskawki i poziomki, które również doskonale czują się rosnąc w pojemnikach. Na szczególną uwagę zasługuje tu truskawka pnąca, której pędy mogą zwisać z balkonowej balustrady.

Jak sadzić warzywa w doniczkach

W doniczkach sadzimy warzywa pochodzące z rozsady. Na parapetach ustawiamy przede wszystkim doniczki z nasionami warzyw ciepłolubnych, takich jak pomidory i papryka, które na balkon można wystawiać dopiero od drugiej połowy maja.
Wielkość donicy ma duże znaczenie przy uprawie warzyw. I tak np. dla pomidorów minimalna średnica donicy wynosi 25-40 cm (w zależności od rozrostu danej odmiany), zaś głębokość - 20 cm. Ale np. już w przypadku sałaty czy szczypiorku, możemy posadzić kilka roślin do jednej podłużnej skrzynki balkonowej. Kierujmy się tutaj wymaganiami warzyw co do rozstawy w tradycyjnej uprawie na grządkach (informację taką znajdziemy zazwyczaj na opakowaniach nasion).

Ciekawym sposobem sadzenia warzyw w doniczkach jest posadzenie sadzonek bezpośrednio w plastikowym worku z ziemią. Zwłaszcza sałaty dobrze rosną w takich warunkach. W worku należy wyciąć otwory nożykiem i wsadzić w nie rozsadę. Pamiętajmy jedynie aby otwory nie były wykonane zbyt gęsto. Dno worka możemy nakłuć w kilku miejscach aby nadmiar wody miał gdzie odpłynąć. Plastikowy worek, nagrzewając się, będzie dodatkowo ogrzewał korzenie, co przyspieszy wzrost warzyw.
Jak pielęgnować warzywa w doniczkach

Pielęgnacja warzyw doniczkach powinna być przede wszystkim regularna. Ze względu na ograniczoną ilość ziemi w doniczce, warzywa uprawiane w ten sposób są szczególnie narażone na niedobór składników pokarmowych i przesuszenie. Dlatego podlewanie warzyw w doniczkach powinno być bardzo częste, a w upalne dni nawet codzienne. Pamiętajmy jednak aby warzywa nie stały w wodzie i zlewajmy nadmiar wody pozostający w podstawkach pod doniczkami. Do podlewania najlepiej wykorzystywać wodę odstałą. W tym celu wiaderko lub konewkę po napełnieniu woda wodociągową pozostawiamy na co najmniej jeden dzień. W tym czasie z wody wodociągowej odparuje ewentualny chlor, a temperatura wody wyrówna się z temperaturą otoczenia (unikniemy często popełnianego błędu, jakim jest podlewanie wodą zbyt zimną).

Również regularne powinno być nawożenie warzyw w doniczkach. Wykorzystujemy do tego nawozy w płynie, które raz w tygodniu rozcieńcza się z wodą do podlewania. Mogą być to nawozy mineralne do warzyw, choć znacznie bezpieczniej i zdrowiej w doniczkowej uprawie warzyw stosować wyłącznie nawozy naturalne, takie jak np. biohumus. Zazwyczaj, w porównaniu do uprawy warzyw na grządkach, nawozy stosuje się cześciej ale w mniejszych dawkach.

To samo tyczy się oprysków przeciwko chorobom i szkodnikom - z racji na bliskość naszych mieszkań, starajmy się bazować wyłącznie na preparatach naturalnych, używajmy nietoksyczne dla człowieka ekologiczne środki ochrony roślin. Pod kątem chorób i szkodników rośliny doglądajmy regularnie i natychmiast usuwajmy fragmenty roślin lub całe rośliny z objawami porażenia chorobowego aby infekcja nie przeniosła się na pozostałe doniczki z warzywami. Warzywa w doniczkach na balkonie mamy pod ręką, więc nawet codzienne doglądanie takiej uprawy nie stanowi problemu. Możemy dzięki temu działać natychmiast po wykryciu choroby czy szkodnika. Jeżeli w doniczkach zaczną wyrastać chwasty, również natychmiast je usuwamy. Robimy to delikatnie aby nie uszkodzić korzeni warzyw.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation