Kuchnia

kuchnia

wegetariańskie curry z bakłażana
Składniki na 2 porcje:
1 średni bakłażan
łyżeczka oliwy z oliwek
łyżka oleju do woka
ząbek czosnku pokrojony w cienkie plasterki
kawałek świeżej posiekanej papryczki pepperoni
łyżeczka świeżo startego imbiru
pół łyżeczki nasion kolendry - utłuczonej w moździerzu
pół łyżeczki kminu rzymskiego - utłuczonego w moździerzu
2-3 łyżeczki ulubionej mieszanki curry
1 czerwona papryka pokrojona w paseczki
2 pomidory oczyszczone z gniazd nasiennych i pokrojone w kostkę
garść szpinaku
sok z cytryny
sól
Sposób przygotowania:
Bakłażana rozcięłam wzdłuż na 2 połówki, nacięłam miąższ na krzyż, lekko posmarowałam oliwą i posoliłam. Tak przygotowanego ułożyłam skórką do góry na blaszce i piekłam w 180 stopniach przez 20 minut. Z gotowego ściągnęłam skórę i posiekałam w kostkę, usuwając większe gniazda nasienne. Na rozgrzany olej do woka wrzuciłam imbir, papryczkę, czosnek, kolendrę, kmin i curry. Smażyłam ok. 1 minutę, po czym dodałam pokrojoną paprykę i szpinak, posoliłam. Kiedy nieco zmiękły dorzuciłam do całości bakłażana i pomidory - całość trzymałam na dużym ogniu jeszcze niecałe 10 minut, doprawiłam do smaku sokiem z cytryny. Podałam z makaronem ryżowym wstążki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation