Kuchnia

przetwory

Blog - Kruche ciasto z truskawkami i budyniową pianką
Składniki (blaszka 25 x 33 cm):

na kruche ciasto:

2,5 szklanki mąki tortowej (1 szklanka = 0,25 l)

250 g zimnego masła lub margaryny (przeważnie dodaję masło, choć z margaryną też wyjdzie :))

2 łyżeczki proszku do pieczenia

3 łyżki cukru pudru

5 żółtek (białka wykorzystamy podczas przygotowywania budyniowej pianki)

na budyniową piankę:

5 białek

1 szklanka drobnego cukru do wypieków

1 cukier waniliowy 16 g

2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru po 40 g (ja miałam tylko z cukrem więc dałam do pianki zamiast całej 2/3 szklanki cukru)

0,5 szklanki oleju (używam oleju z pestek winogron)

dodatkowo:

500 g owoców - w moim wypadku były to truskawki

cukier puder do posypania

Wykonanie:

kruche ciasto:

Masło pokroić w kostkę i szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta. Podzielić na 2 części - około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić.

Blachę wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 160ºC (termoobieg) przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.

budyniowa pianka:

Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, zacząć ubijać białka. Po ubiciu na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypywać drobny cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia.

Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać gęsto owoce. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta (40%).

Piec w temperaturze 160ºC (termoobieg) przez około 30 - 40 minut. Wyjąć, przestudzić i oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego :):):):)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation