Kuchnia

Kulinaria

Sernik Rafaello (na zimno)

Składniki:
Spód
3 małe pokruszone wafelki Princessa kokosowa

Wafelki wykładamy na spód formy o średnicy ok. 21-22 cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Wafelków nie dociskamy.

Masa serowa
250 g mascarpone
800 ml mleczka kokosowego
250 g jogurtu greckiego
1 i 1/3 szklanki cukru pudru
200 g białej czekolady
3 łyżki żelatyny plus 4 łyżki wody

Mascarpone miksujemy z cukrem pudrem do podwojenia objętości (ok. 2 minut). Następnie dodajemy do niego jogurt i trzepaczką (nie mikserem) mieszamy, dodajemy mleczko kokosowe.
W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę (ja czekoladę rozrzedziłam w trakcie kąpieli wodnej kremówką 30% - ok. 4 łyżki). Następnie cieniutkim strumyczkiem dodajemy rozpuszczoną czekoladę cały czas mieszając trzepaczką.
Żelatynę zalewamy w garnuszku wodą, odstawiamy na 10 minut. Następnie podgrzewamy, aż się rozpuści, uważamy, aby nie doprowadzić do wrzenia.
Żelatynę dodajemy bardzo cienkim strumyczkiem do masy serowej cały czas mieszając.
Masę wykładamy łyżką na wafelki, wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Po stężeniu sernik obkrawamy, posypujemy wiórkami kokosowymi.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation