Kuchnia

Jedzenie

OGORKI MALOSOLNE.


Składniki

ok. 1kg ogórków gruntowych, średnie i mniejsze
1 l wody
1 łyżka soli
koper
chrzan w korzeniu, 10 cm
4–5 ząbków czosnku
kilka ziaren pieprzu czarnego
1 łyżeczka białej gorczycy
2 litrowy słoik

Przygotowanie

Na spodzie słoika (zdjęcie) układamy koper, pokrojony korzeń chrzanu, rozgnieciony czosnek, pieprz i gorczycę.
Ogórki dokładnie myjemy i układamy ścisło w słoiku (jaśniejszą końcówką do góry), na wierzchu możemy ułożyć jeszcze warstwę kopru.
Wodę z solą gotujemy, gdy przestygnie zalewamy ogórki, powinny być przykryte. Słoik z ogórkami odstawiamy na talerzyku i drugim talerzykiem przykrywamy. Ogórki powinny stać w temperaturze pokojowej. Nie zakręcamy ogórków, podczas fermentacji sos może wyciekać.
Ogórki będą gotowe po 24–48 godzinach, zależy w jakiej fazie fermentacji lubimy ogórki małosolne. Po tym czasie możemy schować je do lodówki, nie będą się dalej tak szybko kisić. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation