Kuchnia

Deserki

Lody śmietankowe z nutellą
Składniki (ok. 1l)

250ml mleka
4 żółtka
60g cukru
Szczypta soli
480g gęstej śmietany 18% lub jogurtu greckiego
3-4 bardzo kopiaste łyżki nutelli



W rondelku podgrzać mleko z cukrem i solą, prawie do wrzenia. Żółtka roztrzepać na lekką masę. Powoli wlewać do nich gorące mleko, stale mieszając. Masę z powrotem wlać do rondelka, podgrzewać na średnim ogniu, stale mieszając plastikową lub drewnianą szpatułką. Nie wolno doprowadzić do wrzenia. Gdy zgęstnieje, zdjąć z ognia i przelać do pojemnika. Masę całkowicie wystudzić, można wstawić do większej miski z lodowatą wodą, a później do lodówki. Kiedy będzie zimna połączyć ze śmietaną i włożyć na godzinę do zamrażalnika. Po tym czasie przemieszać lody. Dodać nutellę za pomocą łyżki, pozwolić jej zlewać się do pojemnika tworząc strużki lub kleksy, można je delikatnie przytopić w masie, ale nie wmieszać. Wstawić do zamrażarki, po godzinie wyjąć i przemieszać. Czynność powtórzyć po następnej godzinie i pół godziny później.
Wyjąć na 8-10 min przed podaniem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation