Kuchnia

dietetyczne dania

Siemię lniane
Nasiona lnu są używane jako zielarski środek leczniczy. Nasiona lnu są płaskie, mają wielkość 2-3 mm, barwy szarobrązowej. Po zalaniu wodą nabierają barwy ciemnobrązowej i kilkakrotnie powiększają swoja objętość, otaczając się jednocześnie dużą ilością śluzu.

Len posiada ogromne wartości odżywcze oraz wywierają ogromny pozytywny wpływ na nasz organizm. Picie lnu poleca się przy nieżycie żołądka, jelit, dwunastnicy, przy nadkwasocie i biegunce, a także przy męczącym kaszlu.

Nasiona lnu- namoczone w wodzie, a następnie rozgniecione, zażywane po łyżce stołowej rano i wieczorem- pomagają przy zaparciach.

Siemię lniane można także wykorzystać do robienia gorących okładów. Można nimi leczyć oparzenia, odmrożenia, trudno gojące się rany. Lniane kataplazmy stosuje się również w kosmetyce- przy suchej skórze ze skłonnością do łuszczenia się i pękania naskórka, a także przy trądziku młodzieńczym, wysypkach alergicznych, swędzeniu skóry i odleżynach.

Zielone siemię lniane można także jeść, np. w sałatkach, mieszać z mąką i panierką albo posypywać nim kanapki. Jedzenie tych nasion posłuży zdrowiu. Badania naukowe udowodniły, że siemię lniane ze względu na swoje właściwości może być wykorzystane także w profilaktyce chorób nowotworowych.


Kilka słów o: siemieniu lnianym | Zacznij żyć zdrowo. - schudniemy.blogspot.com
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation