Kuchnia

spiżarnia łasucha

Ogórki w zalewie curry | Buszująca w kuchni

Składniki

ogórki gruntowe, 3 kg
pieprz, 18 ziarenek
ziele angielskie, 18 ziarenek
liście laurowe, 9 liści
gorczyca, 9 łyżeczek
czosnek, 6 ząbków

Zalewa:

woda, 2 l
ocet, 200 ml
sól, 2 łyżki
cukier, 100 g
curry, 2 łyżeczki
papryka ostra, 1 łyżeczka



Ogórki umyć. Pokroić na ćwiartki. Przełożyć do umytych i wyparzonych słoików. Do Każdego włożyć po 2 ziarenka pieprzu i ziela angielskiego, po 1 liściu laurowym, łyżeczce gorczycy oraz kilka plasterków czosnku.
Wszystkie składniki na zalewę umieścić w garnku i zagotować. Zalać nią ogórki. Słoiki zakręcić.
Pasteryzować w garnku przez 10 minut lub w piekarniku rozgrzanym do 110 stopni przez 30 minut.
Obrócić do góry dnem i pozostawić do wystudzenia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation