Kuchnia

Kotleciki

Ryżowe wegeburgery z prażonymi ziarnami soi

Na 8 kotlecików:
1 szklanka ugotowanego ryżu basmati
1 duża, potarta marchew
1/2 dużej, czerwonej cebuli, drobno pokrojonej
1 łyżka prażonych ziaren soi
1 łyżka otrębów żytnich
2 łyżki bułki tartej
łyżeczka siemienia lnianego
3 łyżki oliwy z oliwek (lub więcej)
szczypta kurkumy
szczypta wędzonej, czerwonej papryki
świeżo mielona sól morska
świeżo mielony pieprz, najlepiej kolorowy

Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
Wszystkie składniki wrzucić do dużej miski i bardzo dokładnie razem wymieszać (najlepiej po prostu dłońmi).
Jeśli konsystencja masy jest zbyt sucha, należy dodać więcej oliwy.
Z powstałej masy formować kotleciki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec 15 minut, po czym przewrócić na druga stronę i piec kolejne 15 minut.
Burgery powinny być zarumienione i złociste.
Świetnie smakują w towarzystwie dużej ilości świeżych warzyw.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation