Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Krem z białej czekolady, maliny, sos malinowy i kruche

Składniki (6 średnich tartaletek):

1 pełna szklanka mąki pszennej
100 g zimnego masła, w kawałeczkach
50 g cukru
1 szczypta soli

Z podanych składników szybko uformować palcami kruszonkę, a następnie zagnieść gładką kulę ciasta (w razie potrzeby dodając odrobinkę wody). Schłodzić w lodówce przez 30 minut. Następnie podzielić ciasto na 6 części. Kolejno rozwałkowywać i wylepiać ciastem formy do tartaletek wyłożone folią aluminiową. Ponakłuwać. Piec w 180 stopniach, 6 minut z obciążeniem i następnie 10 bez. Wystudzić. Następnie wyjąć z foremek, delikatnie usunąć folię i schłodzić.

Krem z białej czekolady:

100 g białej czekolady
200 ml śmietanki kremówki 30 %
1 łyżeczka cukru pudru

Śmietankę zagotować, dodać połamaną czekoladę i mieszać do uzyskania gładkiej polewy. Następnie wystudzić i schłodzić przez noc w lodówce. Kolejnego dnia bardzo zimną masę ubić mikserem na sztywny krem, dodając cukru pudru do smaku. Należy uważać, aby nie przebić kremu. Schłodzić w lodówce.

Sos malinowy:

1 szklanka malin
1 łyżka cukru
1 łyżka soku z cytryny
1/2 łyżeczki skrobi rozpuszczonej w łyżce wody

Maliny rozgnieść, umieścić w garnuszku z cukrem i cytryną i zagotować. Następnie przetrzeć przez sito. Całość pogotować jeszcze chwilę, dodać rozpuszczoną skrobię i mieszając podgrzewać do zgęstnienia sosu. Całkowicie wystudzić.

Ponadto:

1 małe opakowanie malin

Wystudzone korpusy napełniać kremem czekoladowym. W krem wciskać maliny i polewać sosem malinowym. Przechowywać w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation