Architektura

architektura

- 450g mąki
- 300 g masła
- 1 jajko
- 150 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Można też oczywiście użyć różnych dodatków np.:
- ulubiony zapach (waniliowy, cytrynowy, rumowy, mogdałowy)
- do ciasta można też dodać cynamon lub kakao
- no i bakalie np. rodzynki, posiekane orzechy czy migdały

1. Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać jajko, cukier, proszek do pieczenia i masło. Masło przesiekać nożem.
2. Do ciasta dodać według upodobań: cynamon, kakao, zapach midałowy, rumowy, waniliowy lub skórkę otartą z cytryny.
3. Bardzo szybko zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
4. Ciasto rozwałkować na ok. 0,5 cm i wycinać ciasteczka. Układać je na natłuszczonej lub wyłożonej papierem blaszce. Można posmarować je roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem.
5. Piec w 180 stopniach 10-12 min.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation