Hobby

zupy

Kartoflanka:



Składniki:


500 g ziemniaków,
1 marchewka,
1 pietruszka,
kawałek seler,
por,
1 cebula,
100 g wędzonego boczku,
1 l wody,
150 g kwaśnej śmietany,
1/2 łyżeczki suszonej bazylii,
1 liść laurowy,
2 ziela angielskie,
2 ziarna pieprzu,
sól,
pieprz



Przygotowanie:



Marchewkę, pietruszkę, selera, cebulę i ziemniaki obieramy, myjemy. Kroimy je w plasterki i w kostkę. Boczek kroimy w kostkę. Na suchą patelnię wrzucamy boczek, podsmażamy go aż tłuszcz się wytopi. Wówczas dodajemy warzywa (oprócz ziemniaków), podlewamy je kilkoma łyżkami wody i dusimy pod przykryciem przez 5 minut, co jakiś czas mieszamy. Warzywa zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy, ziele i pieprz, i gotujemy. Po około 10 minutach dodajemy ziemniaki, zupę gotujemy do miękkości warzyw. Pod koniec dodajemy bazylię i doprawiamy do smaku. Można dodać również łyżkę drobno posiekanego koperku. Zupę zdejmujemy z ognia. Śmietanę hartujemy i wlewamy do zupy, mieszamy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation