Kuchnia
Smakowite
1. Tradycyjna lemoniada:
Składniki:
sok z 4 cytryn
1 l wody
1/2 szklanki cukru/glukozy (2-3 pełne łyżki miodu)
Przygotowanie:
Do dzbanka wlewamy wodę, sok z cytryny i dodajemy cukier (lub miód). Mieszamy dopóki cukier się nie rozpuści. Wstawiamy do lodówki i podajemy schłodzone.
Do takiej tradycyjnej lemoniady możesz dodać zmiksowaną natkę pietruszki, co będzie prawdziwą bombą witaminową dla twojej cery, paznokci oraz włosów.
Nie musisz z cytryn wyciskać soku, możesz je po prostu zmiksować blenderem po usunięciu skórki i pestek.
Jeżeli nie przepadasz za kwaśnym smakiem cytryn, wypróbuj lemoniadę z limonki lub podobny napój, ale z dodatkiem grejpfrutów.
2. Weekendowy poncz
Składniki:
1,5 szklanki wytrawnego białego wina
1 szklanka soku pomarańczowego
pół szklanki wody
1 pomarańcza
2 mandarynki
2 plasterki cytryny
odrobina cukru
kilka kostek lodu
Przygotowanie:
Do dużego dzbanka lub naczynia, w którym będziemy podawać poncz, wlać kolejno wino, sok pomarańczowy oraz wodę. Na końcu dodajemy obrane i pokrojone owoce oraz opcjonalnie trochę cukru. Odstawiamy do lodówki na około 2 godziny, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły.
Podajemy schłodzone z dodatkiem owoców lub bez.
3. Napój miętowo-herbaciany:
3 szklanki wrzątku
12 gałązek świeżej mięty
4 torebki herbaty
1 szklanka cukru
1 szklanka soku pomarańczowego
1/4 szklanki soku z cytryny
5 szklanek zimnej wody
Przygotowanie:
Zalewamy wrzątkiem herbatę oraz miętę i zaparzamy około 8 minut, po upływie tego czasu torebki oraz liście mięty wyjmujemy. Można dodać trochę cukru lub miodu, a następnie sok pomarańczowy i sok z cytryny. Wymieszaj dokładnie i dodaj zimną wodę. Gotowy napój najlepiej podawać z kostkami lodu i plasterkiem cytryny.
Jeżeli nie przepadasz za czarną herbatą z powodzeniem możesz wykorzystać zieloną lub białą.
4.Orzeźwiający koktajl z arbuza
Arbuzy to doskonały składnik napojów chłodzących.
Koktajl z arbuza świetnie gasi pragnienie
Składniki:
1 średni arbuz
1 szklanka soku pomarańczowego
sok z 1/2 cytryny
liście świeżej mięty
Przygotowanie:
Arbuza obieramy ze skóry, usuwamy pestki i rozdrabniamy blenderem. Jeżeli zależy Ci na czasie, warto kupić arbuza bezpestkowego. Następnie dodajemy szklankę soku z pomarańczy, sok z połówki cytryny i całość mieszamy.
Koktajl podajemy z kostkami lodu i listkami mięty.
5. Agua fresca z ogórka:
Składniki:
1 ogórek
3 łyżki soku z limonki
2 łyżki cukru
1 szklanka wody
świeża mięta
3-4 kostki lodu
Oto napój chłodzący rodem ze słonecznego Meksyku. Może być przygotowywany z różnych warzyw i owoców, ale my proponujemy wykorzystać dobrze nam znane ogórki zielone.
Przygotowanie:
Ogórka obierz ze skóry, pokrój na mniejsze kawałki i razem z pozostałymi składnikami umieść w blenderze, zmiksuj dokładnie. Sprawdź czy odpowiada Ci konsystencja i smak napoju, możesz dodać wody lub cukru. Gotowy płyn przelej przez sitko do szklanki.
Mięta nie musi być zmiksowana razem z pozostałymi składnikami, możesz ją dodać w całości do gotowego napoju lub użyć tylko dekoracji.
MA==