Kuchnia

Na słono

deser czekoladowy z nutellą czyli sernik na zimno

Składniki (na 4 porcje):

1 opakowanie ciasteczek Oreo
4 łyżki niesolonego masła
200 g śmietankowego serka (ja użyłam Philadelphia)
1 słoiczek (220g) kremu Nutella
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
500 ml słodkiej śmietany 36%
1 łyżeczka cukru pudru
orzechy laskowe
listki świeżej mięty do dekoracji

Masło rozpuszczamy i mieszamy z mocno rozbitymi ciasteczkami (można włożyć je do woreczka i rozbić wałkiem - ja tak robię). Powstałym "ciastem" wypełniamy dno foremek lub kieliszków. Mocno dociskamy i odstawiamy do lodówki. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder. W osobnej misce miksujemy serek śmietankowy z nutellą, ekstraktem z wanilii i połową bitej śmietany. Masę wykładamy na ciasteczka Oreo a na górę bitą śmietanę (ja pomogłam sobie szprycą - deser wygląda znacznie ładniej). Całość dekorujemy orzechami laskowymi i listkami mięty (choć jak widać na zdjęciach, małe listki bazylii też się nadają).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation