Kuchnia

Serniki

Zdrowy sernik straciatella z malinami


Składniki ( tortownica 18cm):
Spód:
100g orzechów brazylijskich lub nerkowca
50g wiórków kokosowych
2 łyżki ksylitolu
2 łyżki ciemnego gorzkiego kakao
Masa serowa:
500g chudego twarogu
½ szklanki ksylitolu
1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
2 kopiaste łyżeczki oleju kokosowego
2 jajka
1 łyżeczka esencji waniliowej
100g gorzkiej czekolady 70% kakao
Dodatkowo:
1 szklanka mrożonych jeżyn lub malin

Wykonanie:
Spód:
orzechy oraz kokos blędujemy ,aż uzyskamy w miarę gładką konsystencję , następnie dodajemy ksylitol oraz kakao i całość mieszamy
masę przekładamy do tortownicy (ja użyłam 18cm)wyłożonej papierem do pieczenia ( tylko dno), dociskając ją dłonią lub łyżką
pieczemy 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 175°C
gotowy spód studzimy

Masa serowa:
ser blędujemy na gładko lub jak ktoś ma maszynkę do mielenia to dwukrotnie mielimy w niej ser
do sera dodajemy pozostałe składniki czyli ksylitol, mąkę ziemniaczaną, olej kokosowy, roztrzepane jajka oraz esencję waniliową, całość dokładnie mieszamy aż do połączenia się wszystkich składników, na koniec dodajemy posiekaną gorzką czekoladę i jeszcze raz dokładnie wszystko mieszamy
masę serową wykładamy na podpieczony wcześniej spód orzechowo-kokosowy, a na wierzchu układamy jeżyny lub maliny, które delikatnie wciskamy w masę
sernik pieczemy 50 minut w piekarniku nagrzanym do 150°C w kąpieli wodnej czyli najprościej na półkę pod tortownicą umieszczamy drugą formę wypełnioną gorącą wodą, dzięki temu zabiegowi sernik nam się nie wysuszy
gotowy sernik studzimy , a następnie schładzamy w lodówce przez noc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation