Kuchnia

Serniki

Sernik na orzechowo- czekoladowym cieście

Składniki:

Ciasto:

100g czekolady gorzkiej
4 jajka
80g masła lub margaryny
80g cukru
200g zmielonych orzechów laskowych
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:

750g twarogu z wiaderka lub Quark
100g cukru
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (opakowanie na 500ml mleka)
4 jajka
skórka starta z jednej cytryny
50g czekolady gorzkiej

Do dekoracji:

100g czekolady gorzkiej
200g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%

Sposób przygotowania:

Przygotować ciasto. Czekoladę posiekać drobno i wymieszać ze zmielonymi orzechami i proszkiem do pieczenia. Odstawić na bok.
Oddzielić żółtka od białek. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo po jednym żółtku. (Każde żółtko miksować co najmniej 1 min.). Wmieszać czekoladę z orzechami i proszkiem.

Osobno ubić białka na sztywną pianę i wmieszać delikatnie szpatułką do utartej masy.

Ciasto przełożyć do tortownicy (o średnicy 26cm) wyłożonej papierem do pieczenia. (Najpierw nałożyć papier na spód tortownicy i następnie zacisnąć obręcz. Wystający papier obciąć).

Piec w nagrzanym piekarniku około 25 min. w temperaturze 180°C. Wyciągnąć z piekarnika.

Przygotować masę serową. Czekoladę posiekać na dość grube kawałki. Odstawić na bok.
Ser, cukier, budyń w proszku, jajka, skórkę z cytryny zmiksować mikserem na gładką masę. Miksować krótko, tylko do połączenia się składników. Na końcu wmieszać delikatnie szpatułką kawałki czekolady.
Masę serową wylać na ciasto. (Ciasto może być ciepłe).
Piec w nagrzanym piekarniku około 50 min. w temperaturze 180°C. Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Przygotować ganache. Czekoladę posiekać. Śmietanę mocno podgrzać. Ściągnąć z pieca i dodać posiekaną czekoladę. Odczekać chwilę, aby czekolada zmiękła, a następnie wymieszać trzepaczką, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Pozostawić do ostygnięcia. Kolejno wstawić do lodówki na parę godzin, a najlepiej na całą noc.

Sernik wstawić na co najmniej 3 godz. do lodówki, a najlepiej na noc.
Ganache ubić. Przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy i udekorować brzeg sernika.

Smacznego.

Czas przygotowania: ok. 40 min.
Czas oczekiwania: kilkanaście godzin
Czas pieczenia: ok. 1 godz. 15 min.
Liczba porcji: ok. 16
Trudność: średnie
Koszt: wysoki
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation