Naleśniki biszkoptowe z musem jabłkowym
Składniki na ciasto:
- 375g mąki tortowej
- 5 dużych jaj
- 5 łyżek drobnego cukru
- 1,5 łyżeczki cukru waniliowego
- 1,5 szklanki mleka
- 1,5 szklanki gazowanej wody mineralnej
- szczypta soli
- olej kokosowy do smarowania patenli
Składniki na mus jabłkowy:
- 1 kg jabłek
- sok z ½ cytryny
- cukier do smaku
Przygotowanie dania zaczynamy od musu jabłkowego. Z umytych jabłek wydrążamy ogryzki. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Przekładamy do szerokiego rondla lub na patelnię, skrapiamy sokiem z cytryny, słodzimy do smaku i dusimy do miękkości (czas zależy od gatunku jabłek, u mnie trwało to może 10 minut). Lekko przestudzone, przekładamy do blendera i miksujemy. Pora na naleśniki. Do wysokiego pojemnika wlewamy mleko i wodę. Dodajemy przesianą mąkę – miksujemy przy użyciu robota na gładką masę. Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy (u mnie blenderem) z cukrami. Utarte żółtka dodajemy do masy z mlekiem i mąką – miksujemy. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę i partiami, delikatnie mieszając dodajemy do masy żółtkowej. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni, posmarowanej olejem kokosowym, z obu stron na złoty kolor. Usmażone smarujemy musem jabłkowym i podajemy zrolowane i oprószone cukrem pudrem.
Naleśniki biszkoptowe z musem jabłkowym, to wersja chyba najlepsza. Same naleśniki są delikatne, mięciutkie i puszyste. Dodatek musu jabłkowego, to już istna rozpusta. To danie nie potrzebuje dodatkowego zachwalania. Trzeba je po prostu zrobić, a samo przygotowanie jest naprawdę bardzo proste. Smacznego.
http://www.mojewypiekiinietylko.com/2014/09/nalesniki-biszkoptowe-z-musem-jablkowym/#more-4352