Kuchnia

zupy

LECZO

Uwaga:)
Leczo tak jak wszelkie zupy można zawekować w “jedno-porcjowe” słoiki. Będą zawsze pod ręką gdy najdzie nas ochota na to danie lub gdy “dopadnie” nas głód

Składniki:
1 cukinia
1 papryka
1 puszka pomidorów bez skórki (lub 4 całe pomidory obrane ze skórki)
1 duża czerwona cebula
1 papryczka chilli (lub ostra papryka w proszku) – opcjonalnie
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól i pieprz
oliwa z oliwek

Wykonanie:
Cukinię obrać, przekroić wzdłuż i pokroić na grube plastry.
Paprykę i cebulę pokroić w dużą kostkę.*

*Uwaga: Ja, za przykładem mojej przyjaciółki Sabiny (Pozdrawiam!), czasem obieram paprykę ze skórki… obieraczką do ziemniaków. Wbrew pozorom jest to łatwiejszy sposób usunięcia skórki z papryki, niż jej opiekanie w piekarniku. Przynajmniej ja tak uważam.

W głębokim rondlu rozgrzać 3-4 łyżki oliwy i wrzucić pokrojoną paprykę, cebulę, drobno posiekaną chilli oraz przeciśnięty czosnek. Smażyć 3-5 minut. Dodać pokrojoną cukinię i smażyć kolejne 5 minut. Na koniec dodać posiekane pomidory wraz z zalewą.** Doprawić do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. Całość dusić na średnim ogniu 20-30 minut, aż warzywa będą miękkie, ALE NIE ROZGOTOWANE!

** Uwaga: Jeśli dodajemy świeże pomidory, to może się okazać, że trzeba będzie wlać do leczo 3-5 łyżek wody lub soku pomidorowego. Starajmy się jednak nie dodawać zbyt dużo płynów, bowiem warzywa puszczą swój sok.

Przed podaniem posypać obficie posiekaną natką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation