Kuchnia

Żarełko

Słodka Strona: Babeczki z Masą Budyniową i Owocami

Babeczki z Masą Budyniową i Owocami- Składniki:

spody do babeczek:
Babeczki z Masą Budyniową i Owocami - Przepis - Słodka Strona300 g mąki pszennej
150 g masła (powinno być lekko schłodzone)
3 żółtka
65 g cukru pudru
cukier waniliowy
szczypta soli

masa:
500 ml mleka
budyń waniliowy
łyżka mąki ziemniaczanej
1/3 szklanki cukru
żółtko
125 g miękkiego masła
cukier waniliowy

Babeczki z Masą Budyniową i Owocami - Przepis - Słodka Stronaok. 300 g dowolnych owoców: np. brzoskwinie, maliny, truskawki, jagody, borówki, winogrona itp.

Babeczki z Masą Budyniową i Owocami - Sposób przygotowania:

Spody Babeczek:
Wszystkie składniki łączymy ze sobą i dobrze wyrabiamy. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na minimum 30 minut.
Po tym czasie formujemy porcje ciasta w wysmarowanych masłem metalowych foremkach. Pieczemy do momentu zrumienienia brzegów babeczek przez ok. 8 minut w temperaturze 175 -180 stopni.
Studzimy.
Babeczki z Masą Budyniową i Owocami - Przepis - Słodka Strona
Masa:
Do miski odlewamy ok. pół szklanki mleka i dodajemy budyń w proszku oraz mąkę ziemniaczaną - dokładnie mieszamy.
Babeczki z Masą Budyniową i Owocami - Przepis - Słodka StronaResztę mleka gotujemy wraz z cukrami, a następnie dodajemy rozrobiony budyń. Ciągle, energicznie mieszając gotujemy do zgęstnienia masy - studzimy.
Masło miksujemy wraz z żółtkiem na jasną, puszystą masę i ciągle miksując stopniowo dodajemy po łyżce budyniu.

Na każdy spód babeczki wykładamy ok. łyżkę kremu.

Dekorujemy dowolnymi owocami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation