Kuchnia

kulinaria

Nocne bułeczki – rosną kiedy śpisz

Składniki:
25g masła
1 szkl. mleka
25g świeżych drożdzy lub 7g suszonych
1 łyżeczka soli
1 jajko
500g mąki pszennej

Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową. Masło rozpuścić i przestudzić. Drożdże rozetrzeć w niewielkiej ilości mleka i idczekaż chwilę aż zaczną pracować (można też opcjonalnie drożdże rozetrzeć w 1/2 łyżeczki cukru i jak "ruszą" rozmieszać z mlekiem). Jajko roztrzepać z pozostałym mlekiem. Mąkę wymieszać z solą, dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Uformować z niego 12 okrągłych bułeczek i ułożyc je na blaszce wyłożonej matą do pieczenia. Odczekać ok 15 minut a następnie blaszkę wstawić na dolną półkę do lodówki na całą noc (ja ponieważ było zimno, wystawiłam blaszkę na balkon). Rano rozgrzać piekarnik do 250 stopni. Bułeczki posmarować mlekiem i posypać: makiem, sezamem, siemieniem lnianym.... czym kto lubi. Piec ok 15-20 min do zarumienienia i tzw suchego patyczka. Studzić na kratce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation