Kuchnia

pomidorowo

DOMOWE SUSZONE POMIDORKI W ZALEWIE OLIWNEJ

Składniki (na ten niewielki słoiczek):

2kg małych pomidorów gruntowych
3 ząbki czosnku
łyżeczka soli morskiej
łyżka miodu
łyżeczka octu balsamicznego
sok z 1 cytryny
ok. 0,5l oliwy z oliwek
garść świeżych ziół, np. oregano i bazylia
Przygotowanie pomidorów należy zacząć od zaplanowania działań. Ja swoje suszyłam kilka dni, po parę godzin w temp. 50°C. Nie pozwoliłam im wyschnąć na wiór - były wysuszone, ale lekko jędrne. Każdego pomidorka dokładnie myjemy, osuszamy, przekrawamy wzdłuż na pół i układamy na blasze wyłożonej folią i... suszymy :)

Gdy pomidory są już gotowe przygotowujemy zalewę. Ja lekko przesiekałam 3 ząbki czosnku, a następnie roztarłam je w moździerzu razem z solą. W osobnej misce wymieszałam miód z octem oraz sokiem z cytryny (wcześniej przecedzonym przez sitko). Do tej mieszaniny stopniowo dolewałam oliwę cały czas mieszając. Gdy emulsja była gotowa dorzuciłam czosnek z solą oraz posiekane świeże zioła. Warto w tym miejscu spróbować zalewy - ja moją jeszcze odrobinę dosoliłam.

W wyparzonym słoiku układamy połowę pomidorów i zalewamy. Następnie układamy resztę i znów zalewamy. Gotowe! Dajmy im jednak odstać choć kilka dni przed pierwszym jedzeniem, aby mogły przejść smakiem i aromatem oliwy oraz ziół.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation