Kuchnia

przekąski i pasty

Składniki (na ok. 40 szt.):
Ciasto:
4 szklanki mąki pszennej
250g margaryny
60g drożdży
2 łyżki cukru
2 jajka
szczypta soli
Farsz:
500g kapusty kiszonej
500g pieczarek
2 cebule
sól, pieprz, papryka do smaku
Margarynę posiekać z mąką, dodać drożdże roztarte z cukrem, jajka i sól, wyrobić elastyczne ciasto. Ciasto włożyć do lodówki na ok. 30min.
Cebulę i pieczarki drobno pokroić, podsmażyć na patelni z rozgrzaną oliwą, doprawić. Kapustę przepłukać zimną wodą, pokroić. Dodać pieczarki, dokładnie wymieszać i dobrze doprawić.
Ciasto podzielić na 4 części, każdą rozwałkować cienko na prostokąt. Wzdłuż dłuższego boku nakładać farsz, zawinąć jak roladę, kroić na 5cm kawałki. Paszteciki posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec ok. 15min. w temp. 180ºC. Podawać same lub z barszczem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation