Kuchnia

przekaski

Paszteciki z pieczarkami


Składniki:
ciasto podstawowe drożdżowe
560 g mąki
50 g świeżych drożdży
250 ml mleka
100 g masła
3 łyżeczki cukru

farsz
500 g pieczarek
1 duża cebula
1 pęczek pietruszki
sól i pieprz do smaku
1 łyżka masła

50 g sera gouda do posypania
1 roztrzepane jajko do posmarowania cista

Składniki znajdziecie tutaj :)

Przygotowanie:

Porcja ok 36 pasztecików.
W misce najlepiej z zamknięciem (przykrywką) kruszymy drożdże, mieszamy z cukrem i odrobiną ciepłego mleka. Jak powstanie gładka masa, dodajemy mąkę, roztopione masło i pozostałe ciepłe mleko. Wszystko mieszamy, przykrywamy miskę i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.

Pieczarki czyścimy i siekamy w drobną kostkę, cebulę również siekamy w kosteczkę i wszystko obsmażamy na na patelni z masłem. Dostajemy posiekaną natkę pietruszki i doprawiamy do smaku.

Ciasto dzielimy na 4 części. Z każdej części formujemy kulkę i rozwałkowujemy na grubość ok 0,3 cm. Rozwałkowany placek przecinamy na pół jak na zdjęciu i wykładamy na niej farsz posypując startym serem. Wszystko zawijamy i tniemy w poprzek na grubość ok 2 cm. ( jeżeli lubicie większe paszteciki możecie ciąć na dowolną długość). Czynność powtarzamy z pozostałym ciastem i farszem. Paszteciki układamy na dużą blachę wyłożoną papierem pergaminowym i smarujemy je roztrzepanym jajkiem.

Pieczemy w temperaturze 180 C przez 20-30 minut
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation