Kuchnia

cooking

Knedle ze śliwkami.

Przepis z http://tastefully.bloog.pl

70 dag ziemniaków
25 dag mąki pszennej
1 jajko
50 dag śliwek (u mnie było 35 dużych węgierek) *
margaryna do polania
sól

Ziemniaki obieramy i gotujemy z dodatkiem soli. Chwilę studzimy i jeszcze ciepłe mielimy. Ostudzone ziemniaki wykładamy na posypaną mąką stolnicę, dodajemy przesianą mąkę, jajko i zagniatamy do momentu aż ciasto będzie gładkie (ciasto ziemniaczane nie powinno zbyt długo leżeć, bo rzednie).



Formujemy wałek o średnicy 3 cm i kroimy w kawałki w zależności od tego jak dużą mamy śliwkę i jaką wolimy grubość ciasta (ja zdecydowanie wolę cienkie ciasto). Kawałeczki ciasta spłaszczamy, kształtujemy placuszki, a na środek dajemy śliwkę i dokładnie zlepiamy brzegi, formując kulki. Knedle obtaczamy w mące, układamy na deseczce obsypanej dokładnie mąką, żeby nie przywierały i przykrywamy ściereczką.



Knedle wkładamy partiami do osolonej i gotującej się wody, mieszając od czasu do czasu i przykrywamy. Gdy zagotują się i wypłyną, odkrywamy i gotujemy przez 2-3 minuty. Wybieramy łyżką cedzakową i przekładamy na półmisek, polewając roztopioną margaryną.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation