Kuchnia

ciasta

Całkiem szybkie w przygotowaniu i orzeźwiające - cytrynowe batoniki. Aby je przygotować, nie musisz mieć miksera, ani wielkich umiejętności. Wystarczy piekarnik i trochę czasu.
Na spód potrzebujesz: 230 g masła w temperaturze pokojowej (pokrojonego w kostkę), 2 szklanki mąki, 1 szklanka drobnego cukru, szczypta soli

Na wierzch potrzebujesz: 4 jajka, 2 szklanki cukru, 6 łyżek mąki, 6 łyżek soku z cytryny

Rozgrzej piekarnik do 180 st C. Prostokątną formę do ciasta wyłóż folią aluminiową.

Przygotuj spód. Wymieszaj mąkę, cukier i sól w dużej misce. Dodaj masło i szybko zagnieć ciasto. Wyklej nim blaszkę lekko dociskając. Piecz 20 minut, lekko ostudź.

Przygotuj wierzch: wymieszaj jajka, cukier i mąkę. Dodaj sok z cytryny. Wylej na podpieczony spód i piecz jeszcze 20 minut. Ostudź na kratce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation