Kuchnia

sałatki surówki przetwory

Domowy żurek – zakwas

Składniki na zakwas:

10 czubatych łyżek mąki żurkowej lub żytniej
2 szklanki ciepłej wody
2 ząbki czosnku


Mąkę wsypać do litrowego słoja, dodać przekrojone na pół ząbki czosnku, zalać ciepłą (nie gorącą) wodą, zamieszać. Przykryć gazą lub ściereczką i odstawić na ok. 4-5 dni (nie wstawiać do lodówki). Zawartość słoika codziennie przemieszać. Gotowy zakwas żurku powinien mieć kwaskowaty zapach i widoczne rozdzielenie płynu od osadzonej na dnie mąki – wówczas nadaje się do przygotowania zupy.
Nadmiar zakwasu możemy przechować w szczelnie zamkniętym słoiku/butelce w lodówce nawet 2 tygodnie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation