Kuchnia

chleb

Drożdżówki na śniadanie
BUŁECZKI KTÓRE ROSNĄ KIEDY ŚPISZ
Składniki:

trochę wiecej niż szklanka mąki
10-15g swieżych drożdży
tochę mniej niż 0.5 szklanki mleka
łyżka oleju
3 łyżki cukru
szczypta soli
aromat waniliowy
1jajko

Masa serowa:

pół kostki sera, najlepiej jest zmielić
żółtko
2 łyżki cukru pudru
garść rodzynek
trochę cukru waniliowego

Wszystkie składniki dobrze utrzeć. Dodać rodzynki i wymieszać łyżką.

Polewa:

2-3 łyżki soku wyciśnitwgo z cytryny
cukier puder

Do soku dadać tyle cukru żeby masa była nie za gęsta i wciąż płynna.

drozdzowki z serem


Drożdże rozrobić z łyżeczką cukru, łyżką mąki i niewielką ilością ciepłego mleka, zostawić, aż urośnie. Wszystkie składniki wraz z rozczynem wyrobić dokładnie na gładkie ciasto. Ciasto wstawić na noc do lodówki, na dolną półkę. Przygotować masę serową i też zostawić na noc w lodówce. Rano wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką, zagnieść krótko i formować drożdżówki nadziewając masą serową. Gotowe drożdżówki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować białkiem i wstawić do zimnego piekarnika. Nastawić 200 st C i liczyć czas od czasu kiedy piekarnik się nagrzeje. Piec około 15min, aż drożdżowki ładnie się zrumienią.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation