Kuchnia

catering

PotrawyRegionalne: PALUCHY DROŻDŻOWE Z CZOSNKIEM ZIOŁAMI I PARMEZANEM

Składniki ciasto:

kostka masła
jajko
około 5 dag /pół kostki drożdży
2 szklanki mąki
pół szklanki mleka
szczypta cukru

Składniki dodatkowe:

pół kostki masła
około 5-7 ząbków czosnku (ilość zależy od tego jak bardzo go lubicie)
pół paczki ziół prowansalskich
łyżeczka soli ziołowej
parmezan do posypania

Drożdże pokruszyłam,dodałam szczyptę cukru i zalałam ciepłym mlekiem.
Wymieszałam i odstawiłam w ciepłe miejsce aż urosły.
Mąkę wysypałam na blat i dodałam jajko.
Można dodać jej trochę więcej.
Pokroiłam miękkie masło.
Wlałam wyrośnięte drożdże.
Składniki wymieszałam.
Wsypałam część ziół prowansalskich i soli.
Odstawiłam na około 15 minut aby ciasto wyrosło.
W czasie gdy ciasto rosło,wymieszałam w miseczce:
masło,resztę ziół,soli i starte ząbki czosnku.
Ciasto podzieliłam na części i każdą z nich rozwałkowałam
ale nie za bardzo cienko.
Placki smarowałam pędzelkiem masą czosnkowo-ziołową.
Następnie posypałam je startym parmezanem.
Kroiłam ciasto na cienkie paseczki.
Można je zwinąć z obu stron, dla efektowniejszego wyglądu.
Układałam na blasze.
Nie trzeba papieru do pieczenia.
Wstawiłam je do rozgrzanego piekarnika.
Piekłam około 10-15 minut w temp.180 stopni.
Możecie w trakcie pieczenia je obrócić, ponieważ ser może się przypiekać.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation