Kuchnia

papu

Dżem śliwkowy

Domowy dżem śliwkowy gwarantuje idealne śniadanie; najlepiej będzie ci smakować zimą, przywołując wspomnienie babiego lata i delikatnie rozgrzewając cynamonem...
Oto przepis na dżem śliwkowy z cynamonem:

Składniki:
- 1 kg śliwek
- łyżeczka cynamonu
- odrobina wody
- 400 g cukru
- 1 cytryna

Dżem śliwkowy - sposób przygotowania:
Śliwki i cytrynę dokładnie umyj. Usuń pestki i ogonki ze śliwek. Wrzuć wszystko do dużego garnka. Podgrzewaj na średnim ogniu mieszając, aż do zagotowania. Zmniejsz ogień, zdejmij pokrywkę. Po około godzinie dodaj cukier wymieszany z cynamonem, wodę i sok z cytryny. Mieszaj co jakiś czas, żeby dżem śliwkowy nie przywarł do dna (cukier lubi się przypalać).

Im dłużej gotujesz dżem śliwkowy, tym bardziej jest gęsty. Żeby uzyskać gęstą konsystencję, proces gotowania zajmie około 3 godzin; jeśli wolisz rzadszą - skróć gotowanie.

Po wysmażeniu śliwek, dżem śliwkowy przekładamy do gorących słoiczków i wekujemy. Dżem śliwkowy znakomicie sprawdzi się jako dodatek do deserów, kanapek, naleśników. Świetnie smakuje również sam.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation