Kuchnia

Nalewki

Nalewka z głogu - przygotowanie

Do wykonania nalewki musimy użyć 2 litrów czystej wódki. Dbając o jakość naszego wyrobu, warto zadbać o jakość alkoholu, zwłaszcza, że nalewka ma mieć właściwości lecznicze. Oczywiście podstawą naszego trunku jest głóg. Można użyć owoców świeżych lub suszonych (lepiej oczywiście świeżych). Potrzebujemy ich nieco ponad kilogram (suszonych owoców używamy nieco mniej, bo ok. pół kilograma). Dodatkowo musimy użyć dodatków, które wzmocnią nam walory smakowe naszej nalewki. Przygotujmy zatem 5 dag suszonych śliwek (bez pestek), pół laski wanilii, rodzynki (0,5 dag), miód do smaku (ok. 20 dag), cytrynę oraz szklankę wody.
Nalewka z głogu - wykonanie

Podobnie jak przy każdej nalewce, czy innym trunku wykonywanym metodą domową, musimy uzbroić się w cierpliwość. Mało tego, naszej nalewki musimy co jakiś czas z pietyzmem doglądać.

Jak połączyć nasze składniki? Głóg, śliwki, rodzynki i wanilię rozgniatamy i umieszczamy w naczyniu. Całość zalewamy wódką i odstawiamy na 5 - 6 tygodni. Po tym czasie całość należy przecedzić. Odsączamy zatem nasze zgniecione owoce, a przefiltrowaną nalewkę odstawiamy w drugim naczyniu. Przygotowujemy nasz wkład, łącząc wodę, miód i cytrynę. Syrop mieszamy i dodajemy do uprzednio przefiltrowanego alkoholu z głogiem. Po połączeniu składników, zlewamy w butelki i czekamy, aż całość się przegryzie. Minimalny czas, by nalewka z głogu była gotowa do użycia to ok. 3 miesiące. Pamiętajmy jednak, że im będziemy cierpliwsi, tym bardziej trunek odwzajemni się wybornym aromatem, smakiem i właściwościami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation