Kuchnia

ciasta

Ciasto z porzeczkami i makiem
Składniki:
200g miękkiego masła
180g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
4 jajka (w temperaturze pokojowej)
1 łyżeczka startej skórki z cytryny
3 łyżki maku
300g mąki + 2 łyżki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
200g obranej, umytej porzeczki
Lukier:
3/4 szklanki cukru pudru
2-3 łyżki soku z cytryny
Do ozdoby:
1-2 łyżeczki maku
porzeczki

Ciasto:
1. Mąkę 300g przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.

2. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, ucierać mikserem przez około 3-4 minuty.

3. Do masy dodać skórkę z cytryny, wymieszać. Następnie dodawać kolejno po jednym jajku. Po każdym dodaniu jajka miksować na średnich obrotach przez około 30 sekund, aż składniki się połączą.

4. Wsypać mąkę i krótko wymieszać do połączenia składników. Dodać mak, wymieszać.

5. Porzeczki oprószyć 2 łyżkami mąki i dodać do ciasta. Delikatnie wymieszać łyżką.

6. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 30x12cm wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Wierzch wyrównać i ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC na funkcji góra-dół (termoobieg 160oC). Piekłam na najniższym poziomie piekarnika przez 1 godzinę i 10 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. Wyjąć z formy.

Lukier:
7. Sok z cytryny podgrzać, dodać do cukru pudru i utrzeć mikserem.

8. Gotowym lukrem polać wierzch ciasta, posypać makiem i ozdobić porzeczkami.

Udanych wypieków:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation