Kuchnia

wypieki

Kruche ciasto z budyniem i rabarbarem

SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:

3 szklanki mąki tortowej
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
200 g masła lub margaryny
1 jajko
2 żółtka
2 łyżki kwaśnej śmietany 12%
1 łyżeczka proszku do pieczenia
SKŁADNIKI NA BUDYŃ:

2 x 40 g budyniu waniliowego
800 ml mleka
100 ml śmietanki kremówki 30%
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
DODATKOWO:

500 g rabarbaru
1 łyżeczka cukru
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Dodajemy zimne masło pokrojone w małą kostkę i szybko siekamy nożem. Następnie dodajemy cukry, jajko, żółtka, śmietanę i szybko zagniatamy. Ciasto można wykonać w malakserze, wystarczy włożyć wszystkie składniki i miksować, aż powstanie kruszonka. Następnie szybko zagnieść na jednolite ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części. Owijamy folią i jedną wkładamy do zamrażarki. Natomiast drugą wykładamy na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia o wym. około 40×25 cm lub mniejszej. Zawijamy folią i wkładamy do lodówki. W 200 ml mleka mieszamy przesiany proszek budyniowy. Pozostałe mleko oraz kremówkę razem z cukrami zagotowujemy. Zestawiamy z ognia, wlewamy rozpuszczony proszek budyniowy. Ponownie przekładamy na średni ogień i cały czas mieszając gotujemy do momentu, aż budyń będzie dosyć mocno gęsty. Zakrywamy folią i odstawiamy. Rabarbar kroimy na kawałeczki 1-2 cm obsypujemy cukrem. Budyń wykładamy na schłodzone ciasto, rozkładamy równomiernie rabarbar. Ścieramy na tarce o grubych oczkach kawałek ciasta zamrożonego. Pieczemy w temp. 180 C przez około 40-50 min do lekkiego zarumienienia. Po wyjęciu studzimy, schładzamy w lodówce kilka godzin, aby się lepiej kroiło i przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation