Kuchnia

sałatki

Sałatka z pieczonych warzyw

Składniki:
czerwona papryka - 1 sztuka
papryka zółta - 1 sztuka
Sos sałatkowy paprykowo-ziołowy
Knorr - 1 opakowanie
małe czerwone cebule - 2 sztuki
bakłażan - 1 sztuka
cukinia - 1 sztuka
Pomidory cherry - 12 sztuk
sałata radicchio - 1 sztuka
rukola - 50 gramów
ząbek czosnku - 2 sztuki
gałązka tymianku - 1 sztuka
oliwa z oliwek - 3 łyżki
Sposób przygotowania:
1. Papryki umyj, oczyść z pestek oraz białych błonek i pokrój na kawałki. Cebule obierz i pokrój w
cząstki.
2. Bakłażana i cukinię przekrój wzdłuż na cztery części, następnie wytnij z obu biały miąższ.
Wydrążoną część pokrój na kawałki, podobnie jak paprykę. Czosnek pokrój w plastry.
3. Posiekaj tymianek i dodaj go do warzyw. Wymieszaj wszystko z oliwą i odrobiną soli. Piecz w
rozgrzanym do 200 stopni piekarniku około 10 minut. W międzyczasie przekrój pomidorki na pół i
dodaj do całości pod koniec pieczenia. Piecz jeszcze 3-4 minuty, po czym odstaw do ostygnięcia.
4. Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z oliwą i odrobiną wody.
5. Sałatę radicchio porwij na mniejsze części, dodaj rukolę oraz upieczone warzywa. Całość
wymieszaj z sosem i podawaj.
https://www.przepisy.pl/przepis/salatka-z-pieczonych-warzyw?cat=134
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation