Kuchnia

jedzenie

Lekkie naleśniki a'la tortilla z grillowanym kurczakiem.
Uwielbiam tortille. Szkoda tylko, że są diabelnie kaloryczne a nie udało mi się niestety trafić na inne niż zwykłe pszenne.
Kiedyś po smażeniu naleśników na obiad zostały mi dwa, dla których nie starczyło farszu. A w lodówce leżał kawałek grillowanego kurczaka, leżało smętne już awokado i resztka miksu sałat. Tak powstały jedne z moich ulubionych naleśników - a'la tortilla. Tak naprawdę można użyć dowolnej mąki - tym razem padło na gryczaną, ale zdarzało mi się używać też pszennej pełnoziarnistej lub orkiszowej.

Naleśniki (na 6 sztuk):
1 szkl maki gryczanej
1 szkl wody gazowanej
1 szkl mleka
2 jajka
szczypta soli
dowolne przyprawy

Robimy jak każde ciasto na naleśniki, jednak to z mąki gryczanej jest gęstsze i nieco bardziej "kleiste" niż tradycyjne.

Nadzienie
pasta z awokado
sałata masłowa
rukola
grillowany kurczak
grillowana papryka
grillowana cukinia
ser feta
prażony słonecznik

Pasta z awokado:
Rozgniatamy dokładnie miąższ z awokado. Dodajemy łyżkę soku z limonki, szczyptę soli morskiej, dużo pieprzu rozgniecione dwa ząbki czosnku (ewentualnie mielone z młynka płatki lub granulowany).

Naleśniki smarujemy pastą i rozkładamy kolejno: sałaty, kurczaka, resztę warzyw, fetę. Posypujemy prażonym słonecznikiem i dowolnie zawijamy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation