Kuchnia

Ciasta z owocami

CIASTO UCIERANE Z OWOCAMI, KRUSZONKĄ I BUDYNIEM

SKŁADNIKI NA CIASTO UCIERANE:

200 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
1 szklanka cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
4 jajka
1 1/2 szklanki mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:

100 g masła
200 g mąki tortowej
60 g cukru
DODATKOWO:

500 ml mleka
1 budyń waniliowy, proszek
4 łyżki cukru
ok. 400 g owoców (u mnie czarne porzeczki)
400 ml mleka zagotowujemy razem z cukrem, resztę mleka mieszamy z proszkiem budyniowym. Gorące mleko zestawiamy z ognia i cały czas mieszając wlewamy pozostałe mleko. Ponownie podgrzewamy, aż budyń będzie mocno gęsty. Owijamy folią i odstawiamy.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do miseczki. Masło miksujemy na tzw. puch razem z cukrami oraz szczyptą soli. Następnie dodajemy stopniowo jajka, po każdym miksujemy na najwyższych obrotach miksera przez ok. 30 sek. Dodajemy w kilku partiach suche składniki i miksujemy tylko do połączenia. Formę o wym. 24 x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia i rozprowadzamy równomiernie ciasto. Układamy owoce (umyte i osuszone), wykładamy budyń.
Wszystkie składniki na kruszonkę łączymy dłońmi, aż powstaną grudki. Oprószamy ciasto kruszonką i wkładamy do piekarnika. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 1 godz do lekkiego zarumienia wierzchu. Ciasto oprószamy cukrem pudrem, najlepsze po kilku godzinach w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation