Kuchnia

wege

jadłonomia · roślinne przepisy: Pasta z papryki i orzechów laskowych

Składniki:
•2 duże czerwone papryki
•1 szklanka orzechów laskowych
•1 kromka dobrego chleba
•sok wyciśnięty z połowy cytryny
•1 łyżka syropu z agawy
•1/2 łyżeczki chili
•1/2 łyżeczki wędzonej papryki
•sól i pieprz
•natka pietruszki
•oliwa z oliwek

Przygotowanie:
1.Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Papryki przekroić na pół, wyjąć gniazda nasienne i piec 15 - 20 minut, do czasu, aż skórka będzie intensywnie czarna. Krótko przed końcem pieczenia położyć obok kromkę chleba i mocno ją spiec.
2.Gorące papryki przełożyć do szczelnego woreczka i zostawić na 5 - 10 minut, dzięki temu będzie je łatwiej obrać. W międzyczasie w naczyniu blendera zmiksować kromkę chleba z chili i wędzoną papryką na grube okruchy, dodać 100 ml wody i ponownie zmiksować.
3.Gorące papryki obrać ze skóry. Do naczynia blendera dodać orzechy, papryki, syrop z agawy, sok z cytryny i sól, następnie wszystko zmiksować na pastę. Podawać w miseczce posypaną natką pietruszki i polaną oliwą z oliwek.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation