Kuchnia
wyżerka
DOMOWA KOSTKA ROSOŁOWA
Do przygotowania użyjcie tych warzyw, które lubicie
Składniki:
● 5 średnich marchewek
● 1 mały seler
● 2 pietruszki
● 2 pomidory (bez skórki i pestek)
● 1 duża cebula (może być wcześniej zeszklona)
● 200g soli
● 2 łyżeczki oleju rzepakowego lub oliwy
● 1 ząbek czosnku
● ok. 30g wody lub białego wina
● pęczek natki pietruszki
● 1 łyżka suszonego lubczyku (opcjonalnie)
● 1 łyżka suszonego rozmarynu
● kilka ziaren lub łyżeczka zmielonego pieprzu
● kilka liści laurowych
● kilka ziaren ziela angielskiego
● 2-3 łyżki kurkumy
Wykonanie:
Wszystkie warzywa bardzo drobno pokrój w kostkę (można zmiksować lub zetrzeć na tarce), a przyprawy i zioła zmiel lub posiekaj. Tak przygotowane wszystkie składniki włóż do głębokiej patelni lub garnka z grubym denkiem. Zagotuj pod przykryciem, a następnie trzymaj na małym ogniu przez 1-2 godziny co jakiś czas mieszając aż zgęstnieje. Jeśli przeszkadzają Ci grudki możesz jeszcze raz zmiksować
Gotową pastę możesz przełożyć do wysterylizowanych słoiczków - są najwygodniejsze w użyciu. Raz otwarte trzymaj w lodówce
Uwaga! - pasta w trakcie i tuż po przygotowaniu dość intensywnie pachnie. Wszystkie składniki muszą się "przegryźć", ale na drugi dzień już można z niej skorzystać
1-2 łyżeczki takiej pasty odpowiadają jednej kostce. Domowa "kostka rosołowa" może być przechowywana nawet przez pół roku
Jeśli nie przekonuje Cię warzywna wersja i preferujesz drobiową kostkę rosołową, to do wyżej wymienionych składników dodaj ok. 200g mięsa drobiowego (może być z podudzi), troszkę więcej wody lub wina, kilka ziaren kolendry oraz koniecznie zeszkloną cebulę i lubczyk.
MA==