Kuchnia

Kurczak

Quinoa z bryndzą i borówkami

25 minut | 4 porcje
wersja z kurczakiem 1h25


Potrzebujesz

250 g quinoa
200 g bryndzy
200 g fasolki szparagowej
200 g borówki amerykańskiej
1/2 wiązki natki pietruszki
1 wiązka kolendry
1 czerwona cebula
1 kostka bulionu drobiowego


Winegret
3 ząbki czosnku
2 łyżki miodu
5 łyżek octu jabłkowego
50 ml oleju extra vierge
1 szalotka
sól i świeżo mielony pieprz


Szaszłyki z kurczaka
1 podwójna pierś z kurczaka
oliwa
2 ząbki czosnku
oregano
sól i świeżo mielony pieprz



Przygotowanie

Pierś z kurczaka pokroić w cienkie paski, nabić na patyczki i włożyć do płaskiego naczynia. Zalać oliwą, dodać posiekany czosnek i doprawić oregano, solą i pieprzem. Odstawić na godzinę do lodówki. Następnie upiec na rozgrzanej patelni z oliwą.


W rondelku zagotować wodę z kostką bulionu, ugotować ziarenka quinoa do miękkości. Fasolkę opłukać, odciąć ogonki i pokroić na małe kawałki. Dodać do gotującej się kaszy w ostatnie 5 min. Odcedzić i opłukać pod zimną wodą. Przełożyć do dużej miski.

Cebulę obrać i pokroić w cienkie plasterki. Pietruszkę i kolendrę posiekać i dodać do ziaren qiunoa razem z borówkami i cebulą. Na wierzch rozkruszyć bryndzę.

W osobnej miseczce wymieszać olej z octem. Czosnek obrać i wycisnąć do oleju, dodać miód. Szalotkę obrać i posiekać oraz dodać do miseczki. Doprawić solą i dużą ilością czarnego pieprzu. Polać po sałatce i wymieszać.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation